Dobro došli u budućnost: Novi Audi A8

Dobro došli u budućnost: Novi Audi A8

"Napredak je naše obećanje. Nikada do sada nismo ga uspjeli toliko kompleksno i sveobuhvatno ispuniti kao s novim Audijem A8. S njim započinje novi dizajn, nova ideja rukovanja, nova razina kvalitete. Novi Audi A8 predstavlja budućnost luksuzne klase."

Ispred svog vremena

Zahvaljujući visini svjetlosnog snopa uz istovremenu energetsku učinkovitost LED tehnologija može sasvim sigurno zauzeti mjesto na samom vrhu inženjerskih postignuća. Sada je i to nadmašeno. I to značajno: HD Matrix LED glavna svjetla s Audi laserskim svjetlima, koja su opcijski dostupna u modelu A8, postižu 10-struki svjetlosni intenzitet. Ovaj snop zraka svjetlosti pretvara noć u dan. S ovim se laserskim svjetlima horizontalna vidljivost povećava dvostruko u odnosu na konvencionalnu tehniku osvjetljivanja ceste. Međutim, nije bitno samo bolje vidjeti: sustav kamera u vjetrobranskom staklu prepoznaje izvore svjetla u prometu iz suprotnog smjera te omogućuje automatsko zaslanjanje ovog područja. Dakle, vozila iz suprotnog smjera se ne zasljepljuju. Pritom je zahvaljujući većem broju svjetlosnih segmenata zaslonjenim područjem moguće izuzetno precizno upravljati. Ono na taj način postaje manjim, čime se vaša vidljivost prema naprijed dodatno povećava. S obzirom da se ovi procesi događaju automatski, stvara se još jedan preduvjet za opuštenu, ugodnu i sigurnu noćnu vožnju. HD Matrix LED glavna svjetla čine dio opcijske opreme u modelu A8. Na ovu opremu ukazuje markantno plavo slovo X u glavnom svjetlu. 


Završni akcent

Audi Matrix OLED stražnje svjetlo u 3D dizajnu omogućuje poseban dizajn svjetala za novi Audi A8 koji će vam se urezati duboko u pamćenje. OLED tehnologija omogućuje homogeni prikaz geometrijskih oblika koji se mogu nestupnjevito zatamnjivati. Zahvaljujući traci LED žaruljica u kombinaciji sa stražnjim svjetlima u OLED tehnologiji novi Audi A8 prepoznatljiv je i noću. K tomu su otvaranje i zatvaranje vozila markantno inscenirani. Međutim, oduševiti vas neće samo dizajn već i povećana razina sigurnosti zahvaljujući boljoj vidljivosti.


Aktivno stabilan, pasivno siguran

Audijev aktivni vozni postroj AI, koji je u modelu A8 dostupan u sklopu opcijske opreme, ima dva glavna zadatka. S jedne strane sveobuhvatno i izuzetno učinkovito osigurava poprečnu i uzdužnu stabilizaciju vozila pri svakom opterećenju, uzimajući u obzir uvjete na cesti, nalijeganje vozila na cesti i brzinu. To pak rezultira znatno većim komforom u vožnji. S druge strane ova inovacija povećava pasivnu sigurnost: trakcija, koja je ionako zajamčena uz quattro pogon, dodatno se optimizira pri jakom kočenju putem precizne raspodjele snage na sva četiri kotača. Nagib prema naprijed aktivno se izjednačuje, dok se put kočenja značajno skraćuje. Vozilo se k tomu pri bočnom sudaru podiže za čak 80 milimetara u roku od pola sekunde te na taj način povećava sigurnost u unutrašnjosti.

Sve ove funkcije mogu se realizirati jer vozni postroj prvi puta u potpunosti radi elektromehanički i jer se na svaki pojedini kotač može prenijeti potrebna snaga - individualno i ovisno o situaciji. Kontrolu nad time ima centralna upravljačka jedinica koja analizira signale senzora i izdaje odgovarajuće naredbe magnetnim ventilima koji zatim nestupnjevito prilagođavaju amortizacijsku snagu dotičnog amortizera.

Doživljaj vožnje u kombinaciji s učinkovitošću

Audi A8 djelomični je Mild-Hybrid. Tako ova kombinacija motora na izgaranje, vodom hlađenog 48-V starter generatora s remenskim prijenosom i učinkovitog litij-ionskog akumulatora prvi puta postaje dostupna u sklopu serijske opreme. Ova nova jedinica čini osnovu za čitav niz poboljšanja koja su prije svega zaslužna za veću učinkovitost i veći komfor u vožnji.

Starter generator s remenskim prijenosom ima dvostruku ulogu: radi kao elektromotor ili kao generator. U okviru svoje prve funkcije na raspolaganje stavlja značajan pogonski moment od 60 Nm. On se u Audiju A8 koristi za jedinstvenu funkciju: kada dosegnete svoju ciljnu brzinu, u području između 30 i 160 km/h isključuje se izgaranje u trajanju od maksimalno 40 sekundi - za komfornu i mirnu vožnju u praznom hodu bez emisija. Starter generator s remenskim prijenosom ima dovoljno snage da u svakom trenutku ponovno pokrene motor. Kada dodirnete papučicu gasa, motor će se odmah ponovno uključiti.

Generator ima prednosti i tijekom usporavanja: zajedno s učinkovitim akumulatorom iznad stražnje osovine omogućuje intenzivniju rekuperaciju. Tako se već potrošena energija vraća u vozilo. Ovaj povrat energije u brojnim je situacijama čak učinkovitiji od spomenute vožnje u praznom hodu - stoga menadžment pogona modela A8 permanentno nadzire i analizira situaciju. U tu se svrhu podaci prednje kamere te eventualno informacije prediktivne potpore za učinkovitu vožnju umrežuju s aktualnim podacima o dionici i vrijednostima iz kompleta senzora.


 
Prvorazredna kontrola 

Svaka brzina sa sobom donosi drugačije zahtjeve u pogledu karakteristika upravljanja: dok je u nižem području važna okretnost, kasnije je osim agilnosti prije svega poželjna i stabilnost. Ovdje se i s tehničkog gledišta krije oprečnost koja je dosad često iziskivala ustupke i time uvijek u prvi plan stavljala aspekt karakteristika upravljanja odnosno reakcije.


Dinamično upravljanje svim kotačima sada dosljedno ukida ovaj vječni kompromis. Ono kombinira dinamične upravljače na prednjoj i stražnjoj osovini s centralnom upravljačkom jedinicom. Njezin algoritam pretvara pokret upravljača u optimalne kutove kotača ovisno o aktualnoj brzini. Na taj je način moguće postići kompleksno poboljšanje upravljanja: pri promjeni smjera i parkiranju potrebno je znatno manje okreta upravljačem - promjer zaokreta vozila osjetno je smanjen zbog upravljanja stražnjih kotača u suprotnom smjeru. Pri brzini do 120 km/h uživat ćete u sportskoj pokretljivosti, vožnji kao na tračnicama. Iznad ove granice potrebni kutovi upravljača postaju još manji, što rezultira opuštenim i stabilnim ponašanjem vozila tijekom vožnje autocestama.

Vaši novi sustavi potpore

U Audiju A8 možete biti potpuno opušteni. Naime, s njim raspolažete dosad jedinstvenim obiljem umreženih sustava. Ova inteligentna kombinacija senzora i algoritama podršku će vam pružiti od autoceste sve do parkirališta - u gotovo svakoj situaciji u vožnji te će vaše putovanje učiniti još ugodnijim, suverenijim i sigurnijim. Čak 41 sustav potpore prepoznaje i analizira aktualno okruženje tijekom vožnje, po potrebi vam dostavlja dodatne informacije te postupno intervenira u slučaju da vam prijeti kritična situacija. S

Elegancija u novom svjetlu

Paket višebojnog konturnog/ambijentalnog osvjetljenja inscenira unutrašnjost pomoću preciznih svjetlosnih vodiča. Dizajn unutrašnjosti je naglašen i dodatno je povećana njegova vrijednost.


Veličina u svakom detalju

Neovisno o tome vozite li se kraćom ili dužom dionicom: kod Audija A8 možete biti sigurni da ćete do svog odredišta uvijek stići opušteni. Za to će se pobrinuti brojna oprema koja će sa svojim posebno komfornim rukovanjem ispuniti čak i najveće zahtjeve - prije, tijekom i nakon vožnje. Audi A8 povećava zadovoljstvo u vožnji tipično za Audi pružajući vam užitak osobnog vozača. Putnici koji sjede na udobnim sjedalima u stražnjem dijelu vozila uživat će u izuzetnoj prostranosti koja je još jednom osjetno porasla u usporedbi s prethodnim modelom.

Dok aktivna tehnologija voznog postroja u svakoj situaciji u vožnji nudi neograničeno komforno i dinamično iskustvo vožnje, ambijentalni dizajn svjetala te inovativne komforne i zabavne funkcije jamče opušteni užitak u putovanju na najvišoj razini. Ni na jednom drugom mjestu vjerojatno se nećete uspjeti toliko dobro opustiti tijekom putovanja kao na sjedalu Audija A8. Ono stražnjim putnicima na strani suvozača nudi maksimalan komfor sjedenja zahvaljujući raznovrsnim mogućnostima namještanja, opcijskoj funkciji masaže te osloncu za noge za posebno ugodan položaj mirovanja. Suvozačevo se sjedalo može osim toga u velikoj mjeri električki pomaknuti prema naprijed, dok se njegov leđni naslon može preklopiti prema naprijed za maksimalni slobodni prostor za noge. Masaža za noge na osloncu za noge i Rear Seat Entertainment (Audi tableti) savršeno upotpunjuju utočište u stražnjem dijelu Audija A8.


Užitak sa svakim udisajem

Paket Air Quality ispunit će cijelu unutrašnjost vozila decentnim i ugodnim mirisom jednim pritiskom gumba. Ukupno su na raspolaganju dva različita mirisa posebno kreirana za vozilo. Intenzitet mirisa može se regulirati u tri stupnja. Aktivacija se provodi preko sustava MMI touch Response. Istovremeno sa širenjem mirisa u unutrašnjosti filtrira se vanjski zrak i time učinkovito čisti. K tomu se putem ionizacije osjetno poboljšava kvaliteta zraka.

Nedvojbeno više

Urediti sve potpuno u skladu s vlastitom osobnošću - to je istinski luksuz. A on postaje stvarnost s novim programom ponuda Audi exclusive. Zahvaljujući njemu Audi A8 postat će utočištem koje će u mnogim pogledima odraziti vašu osobnost. Kompleksna obrada kože i drva u potpunosti posjeduje karakter ručne izrade te omogućuje izvanredan doživljaj komfora zahvaljujući zahtjevnim postupcima obrade. Novi program Audi exclusive pružit će vašim idejama više prostora no ikada. Od krovne obloge do podne prostirke, od dekorativnih umetaka preko letvica u pragovima sve do spremnika za hlađenje u stražnjem dijelu vozila - Audi A8 postupno će postajati dio vas.

Oblik i funkcija - sljedeći korak

Zahvaljujući dosljednoj primjeni dodirnih zaslona s haptičkom reakcijom uz istovremeno smanjenje količine uobičajenih prekidača/tipki za rukovanje doživjet ćete potpuno novo iskustvo rukovanja. Time će rukovanje infotainment sustavom najnovije generacije postati još intuitivnijim. S instrumentnom pločom orijentiranom prema vozaču cockpit djeluje još modernije i elegantnije.

Osjetite razliku

Dizajn elemenata za rukovanje u Audiju A8 kompleksnije no ikada prati ideju o ujednačenosti. To omogućuje dosljedna primjena dodirnih zaslona koji čitav niz funkcionalnosti svode na minimalno sučelje. Rukovanje ovim sučeljima u potpunosti je intuitivno: dodirom i povlačenjem prsta preko zaslona s lakoćom ćete doći do željenog sadržaja. Kada odaberete funkciju, uslijedit će haptička i akustična reakcija. Skoro kao pritisak na tipku - samo osjetno bolje. Brojnim se funkcijama k tomu može upravljati u potpunosti bez ruku: s glasovnim asistentom prvi puta postaje moguće rukovanje pomoću govornih naredbi koje se ne temelji na definiranim pojmovima već na svakodnevnim dijalozima.

Kvadratura kruga

Audi MMI uveo je revoluciju u korisničko iskustvo. On je simbol intuitivne jasnoće i nesvakidašnje kvalitete senzora. Nova generacija također se temelji na ovim vrijednostima koje dosljedno prenosi u digitalni kozmos te istovremeno iznenađuje s još preciznijim detaljima. Kartografski podaci koji su u svakom trenutku dinamično aktualizirani omogućuju primjerice navigaciju s topografskim prikazom te proširuju 3D modele gradova kako bi vas još preciznije doveli do vašeg odredišta. MMI touch Response sada se prije svega može prilagoditi vašim željama i navikama, a to je sljedeća faza revolucije: ovaj sustav možete prilagoditi svojim osobnim preferencijama, pohraniti vlastite postavke i na taj način svoj A8 učiniti još individualnijim.

Opustite se i upravljajte

Kao putnik u stražnjem dijelu modela A8 po želji možete imati potpunu kontrolu nad svim komfornim i zabavnim funkcijama. Rear Seat Remote je full HD zaslon s mogućnošću vađenja koji je umrežen s raznim mogućnostima unutrašnjosti vozila te koji se može koristiti i kao telefon.

Izvor i foto: www.audi.hr