Hrvatskih 90 godina Rotaryja u svjetlu novih projekata

Hrvatskih 90 godina Rotaryja u svjetlu novih projekata

Hotel Regent Esplanade  jučer je bio ponosan domaćin centralne proslave 90 obljetnice rotarijanstva u Hrvatskoj. Ovaj događaj  privukao je mnoge važne članove Hrvatskog Rotary Distrikta 1913 poput Davora Šterna, Frane Ridjana, Tončice Čeljuske i Romana Bolkovića, ali i visoko pozicionirane rotarijance iz susjednih zemalja, te se tako  još jednom potvrdilo kako je Rotary globalna organizacija  koja okuplja osobe koji se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu. Prisutne je kroz program nadahnuto vodila Ljiljana Vinković , a večer je pozdravnim govorom otvorio Prof.dr.sc. Darko Tipurić guverner Distrikta 1913 Hrvatska.  Potom su prisutne pozdravili Marijan Bulat, koordinator Rotary Zone 19p, Milan Bandić – Gradonačelnik grada Zagreba, te Mirjana Hrga izaslanica predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović, pod  čijim se visokim pokroviteljstvom Proslava 90. godišnjice rotarijanstva u Hrvatskoj i obilježava.

Potom su uvaženi hrvatski rotarijanci uz prigodne prezentacije upoznali prisutne s  rotarijanstvom u Hrvatskoj prije 2. Svjetskog rata, ključnim trenucima povratak rotarijanstva u Hrvatsku početkom  90-tih te aktivnostima koje se dovele do osnivanja samostalnog Hrvatskog Rotary Distrikta. Posebno je bio popraćen nadahnut govor 1. guvernera samostalnog Hrvatskog Rotary Distrikta Ivana Husića.

Nakon podsjećanja na ove vrijedne trenutke iz hrvatske rotarijanske prošlosti, predstavljena i poštanska marka izdana povodom 90. obljetnice rotarijanstva u Hrvatskoj.

Kako je služenje mladima jedan od privilegija koji Rotary njeguje u cijelom svijetu, Rotary Distrikt 1913 – Hrvatska  je izabrao projekt „STEM revolucija: razredna nastava“ koji ima za cilj u niže razrede osnovne škole uvesti digitalnu pismenost i programiranje uz pomoć micro:bita kao ovogodišnju ključnu zajedničku aktivnost hrvatskih rotarijanaca, ali i  animirati prijatelje iz svijeta da im se pridruže u ovom velikom projektu. Projekt je predstavio Nenad Bakić pokretač projekta i uvaženi član Rotary zajednice.

Na kraju službenog dijela proslave Darko Tipurić je u ime Distrikta 1913 Hrvatska,  dodijelio priznanja sedmorici prijašnjih guvernera od kojih je 5 bilo i osobno prisutno na svečanosti.

Velika zahvala ide i Hotelu Esplanade te IVAS grupi na pomoći oko organizacije ovog svečanog događaja.